Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με τη συρρίκνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Μήπως γι’ αυτό έχουμε γίνει τόσο στενόμυαλοι; Πηγή: YouTube
v
ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ συνδέει τις προηγούμενες κλιματικές αλλαγές με την σμίκρυνση του μεγέθους του ανθρώπινου εγκεφάλου ‒ μια αναγκαστική προσαρμοστική απόκριση του ανθρώπου, όπως προκύπτει από αναλύσεις των κλιματικών αρχείων και των ανθρώπινων υπολειμμάτων σε μια περίοδο 50.000 ετών.
Η έρευνα, που έγινε από τον Τζεφ Μόργκαν Στίμπελ (Jeff Morgan Stibel) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Καλιφόρνια, εξηγεί το πώς οι άνθρωποι αναπτύσσονται και προσαρμόζονται ως απάντηση στις περιβαλλοντικές αλλαγές.
«Δεδομένων των πρόσφατων τάσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου και τελικά στην ανθρώπινη συμπεριφορά», γράφει ο Στίμπελ στην εργασία του, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Karger.
Ο Στίμελ εξέτασε το πώς άλλαξε το μέγεθος του εγκεφάλου του Homosapiens, μελετώντας 298 κρανία των τελευταίων 50.000 ετών, σε σχέση με τα φυσικά αρχεία της παγκόσμιας θερμοκρασίας, υγρασίας και βροχοπτώσεων. Όταν το κλίμα έγινε θερμότερο, όπως για παράδειγμα μετά το λιώσιμο των παγετώνων το 10.000 π.Χ., το μέσο μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου μειώθηκε σημαντικά από ό,τι όταν το κλίμα ήταν πιο δροσερό.
«Γνωρίζουμε πώς αναπτύχθηκε ο εγκέφαλος στα διάφορα είδη ζώων τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις άλλες μακροεξελικτικές τάσεις», γράφει ο Στίμπελ. ν
Το μέγεθος του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερο σε ψυχρότερες περιόδους σε σύγκριση με θερμότερες περιόδους μεταξύ 100 και 10.000 ετών. Οι τελείες αντιπροσωπεύουν τις 298 εκτιμήσεις της εγκεφαλικής μάζας σε ψυχρότερες (μπλε) και θερμότερες (κόκκινες) περιόδους. Οι μαύρες γραμμές δείχνουν τη μέση εγκεφαλική μάζα για κάθε περίοδο. Πηγή: Stibel, Brain, Behavior and Evolution, 2023 ν
Ο Στίμπελ μέτρησε 298 ανθρώπινα κρανία ηλικίας 100 ετών, 5.000 ετών, 10.000 ετών και 15.000 ετών και συνέκρινε το μέγεθός τους με τις μέσες θερμοκρασίες όπως αυτές προκύπτουν από τα δεδομένα του European Project for Ice Coring in Antarctica (EPICA) Dome C.
Ο πυρήνας πάγου στο EPICA Dome C παρέχει ακριβείς μετρήσεις των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της Γης που υπήρξαν τα τελευταία 800.000 χρόνια. ν