Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι πραγματικές, υποστηρίζει μια πρωτοποριακή μελέτη

Κατηγορία Ψυχικές δυνάμεις

ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ  | Ενημ. 4/10/2023, 01:26

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια πρωτοποριακή μελέτη υποστηρίζει ότι οι επιθανάτιες εμπειρίες δεν είναι όνειρα ή αυταπάτες, αλλά «μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας».

Ένας ηθοποιός έζησε μια επιθανάτια εμπειρία ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία. Πηγή: YouTube

v

ΜΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΗ, η Ρέιτσελ Τόγιερ, έζησε μια επιθανάτια εμπειρία, όταν τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτοκινητόδρομο του Σίδνεϋ. Νομίζοντας ότι ήταν ζωντανή, προσπάθησε να καλέσει σε βοήθεια, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε πεθάνει.

Η Ρέιτσελ Τόγιερ, που είναι δασκάλα και τώρα μένει στην Αδελαΐδα, οδηγούσε το καινούριο αυτοκίνητό της, όταν χτυπήθηκε από ένα ρυμουλκούμενο και το αυτοκίνητό της σύρθηκε κάπου 20 μέτρα σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο του Σίδνεϋ. Τότε είχε μια επιθανάτια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή της.
ν

Η Ρέιτσελ Τόγιερ είχε μια επιθανάτια εμπειρία ύστερα από ένα φρικτό αυτοκινητιστικό ατύχημα. Image: Supplied
ν

«Συνέβη πριν από περίπου μια δεκαετία», είπε στο news.com.au. «Γύριζα στο σπίτι από μια κηδεία όταν ένα τεράστιο φορτηγό χτύπησε το αυτοκίνητό μου στην πλευρά του οδηγού. Το αυτοκίνητό μου έκανε τρεις περιστροφές και μετά χτύπησε πάνω στον τοίχο του αυτοκινητόδρομου».

«Το φορτηγό έφυγε από το σημείο του ατυχήματος. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια συνεχίζει να με μπερδεύει όλα αυτά τα χρόνια».

«Θυμάμαι ότι βγήκα από το παράθυρο του συνοδηγού, επειδή η πόρτα μου δεν άνοιγε. Ήμουν ζαλισμένη και παραπατούσα. Περπατούσα ανάμεσα στα αυτοκίνητα, αλλά κανείς δεν σταμάτησε».

Κρατώντας το κινητό της, η κυρία Tόγιερ πιστεύει ότι κάλεσε σε βοήθεια, αλλά δεν πήρε απάντηση και ήταν πολύ μπερδεμένη σχετικά με το πού βρισκόταν. Η κλήση φαινόταν να μην έχει κανένα νόημα.

«Ήμουν πεπεισμένη ότι ήμουν νεκρή. Κανείς δεν σταματούσε και το τηλεφώνημα έμοιαζε να είναι περιττό. Πήγα τότε στο πλάι του αυτοκινητόδρομου και ξάπλωσα για να μπορέσω να πάω στον παράδεισο».

Στη συνέχεια βίωσε μια εξωπραγματική, αλλά πολύ ειρηνική εμπειρία.

«Δεν φοβόμουν. Θυμάμαι ότι ένιωσα απογοητευμένη επειδή δεν είχα προλάβει να γίνω μητέρα, αλλά αποδέχτηκα την κατάσταση, γιατί σκέφτηκα πως αν είχα ένα μωρό αυτό θα έμενε χωρίς μαμά».
ν

Το φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών (NDE, near-death experience) έχει μελετηθεί διεξοδικά από ομάδα επιστημόνων και γιατρών. Image: Supplied
ν

Ένας διερχόμενος οδηγός είδε το άψυχο σώμα της Τόγιερ στην άκρη του δρόμου και κάλεσε ασθενοφόρο. Ακόμη και όταν την έβαλαν σε φορείο, η κυρία Tόγιερ πίστευε ότι ήταν νεκρή.

«Ένιωθα πολύ ήρεμη. Μόνο όταν ο τότε φίλος μου ήρθε στο νοσοκομείο και μου έπιασε το χέρι, κατάλαβα ότι δεν είχα πεθάνει».

Ουσιαστικά, η κυρία Τόγιερ βρισκόταν μεταξύ ζωής και θανάτου.

Μια πρωτοποριακή μελέτη υποστηρίζει ότι το φαινόμενο της επιθανάτιας εμπειρίας δεν είναι όνειρο ή αυταπάτη, αλλά «μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας». Πρόκειται για μια εμπειρία που βιώνουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πεθαίνουν, ή πλησιάζουν πολύ κοντά στον θάνατο, αλλά επανέρχονται στη ζωή.

Η πρωτοποριακή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ScienceDirect αυτή την εβδομάδα, συντάχθηκε από ομάδα Αμερικανών επιστημόνων και γιατρών και διερευνά την το φαινόμενο των παρ’ ολίγο θανάτων, φτάνοντας σε εκπληκτικά συμπεράσματα.

Είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που προσφέρει σαφείς αποδείξεις ότι τα εγκεφαλικά κύματα και τα μοτίβα δραστηριότητας σε ασθενείς που έπαθαν καρδιακή ανακοπή, είναι όμοια με τους τύπους των εμπειριών που έχουν αναφερθεί από διαυγή όνειρα, από αναδρομές σε προηγούμενες ζωές και από εξωσωματικές προβολές (astral projection).

Επικεφαλής της πολυετούς μελέτης είναι ο δρ Sam Parnia, εντατικολόγος και καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο δρ Parnia ερεύνησε τις υποθέσεις 500 ασθενών σε 25 νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2017 και 2020. Όλοι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο χειρουργείο και επανήλθαν στη ζωή ύστερα από ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση).
ν

Ο Βρετανός ηθοποιός Τζέισον Ρίντινγκτον μετά το χειρουργείο από το εγκεφαλικό ανεύρυσμα που υπέστη. Image: Supplied
ν

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι ο 54χρονος Βρετανός ηθοποιός Τζέισον Ρίντινγκτον (Jason Riddington), ο οποίος βίωσε μια επιθανάτια εμπειρία στο χειρουργικό τραπέζι, ύστερα από εγκεφαλικό ανεύρυσμα που έπαθε τον Ιούνιο του 2021.

Τον Τζέισον βρήκε αναίσθητο στο πάτωμα του σπιτιού τους η σύζυγός του Faye Riddington-Smith, 47 ετών, η οποία του έσωσε τη ζωή κάνοντάς του ΚΑΡΠΑ ενόσω περίμενε το ασθενοφόρο.

Όπως είπε ο Τζέισον, ήξερε ότι είχε πεθάνει και ότι είχε πλήρη συνείδηση του γεγονότος. Επειδή γνώριζε Τάι-Τσι, άρχισε με τη φαντασία του να κάνει τις συνηθισμένες ασκήσεις του, στρέφοντας την προσοχή του στην Λεϊλά, την εγγονή που ήθελε να αποκτήσει.

Τότε παρουσιάστηκε μπροστά του ένας μαυροντυμένος άνδρας, με μακριά φτερά κατά μήκος του κορμού του και μια μάσκα με μαύρο ράμφος. Η κόρη του Τζέισον, η Έμιλυ, ήταν εκείνη την εποχή έγκυος και γνώριζε ότι θα αποκτήσει κοριτσάκι.

«Όχι, δεν θέλω να πεθάνω, πρέπει να τη συναντήσω», είπε στον μαυροντυμένο άνδρα.
ν

Ο Τζέισον Ρίντινγκτον με τη σύζυγό του Φαίη που του έσωσε τη ζωή. Image: Supplied
ν

Ο Τζέισον δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στην υποκριτική. Πάντως έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Life, Death, Tai Chi and Me”, ύστερα από παρότρυνση του φίλου και συναδέλφου του ηθοποιού Brian Blessed.

Ένας από τους ασθενείς που εξέτασε ο δρ Parnia, θυμήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της επιθανάτιας εμπειρίας που είχε, συνάντησε τον πατέρα του, ενώ ένας άλλος άκουσε τη φωνή της γιαγιάς του να του λέει: «Πρέπει να επιστρέψεις».

Κάποιος άλλος μπορούσε να δει τον εαυτό του να στέκεται δίπλα στο δικό του άψυχο σώμα στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Ένας άλλος ήταν περικυκλωμένος από σκοτάδι αλλά ένιωθε κάποιον να του κρατάει το χέρι.

Ένας άλλος ασθενής είπε: «Δεν βρισκόμουν στο σώμα μου. Άρχισα να επιπλέω χωρίς να αισθάνομαι βάρος. Ήμουν πάνω από το σώμα μου και ακριβώς κάτω από το ταβάνι στην αίθουσας εντατικής θεραπείας. Παρατήρησα τη σκηνή που διαδραματιζόταν κάτω από εμένα… Αυτό που έζησα δεν είχε καμία σχέση με κανενός είδους υλική εμπειρία».
ν

Ο δρ Σαμ Πάρνια είναι εντατικολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Image: Supplied
ν

Οι εμπειρίες άλλων ασθενών περιλάμβαναν την είσοδό τους στο περίφημο τούνελ, στην άκρη του οποίου υπάρχει ένα θελκτικό φως, με αισθήματα έντονης γαλήνης και ηρεμίας.

Ένας ασθενής που βγήκε από κώμα ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να ακούει την σύντροφό του και τον γιο τους να του μιλάνε ενώ ήταν αναίσθητος.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ενδιάμεση περίοδος μεταξύ ζωής και θανάτου κατά την οποία βιώνονται «νέες διαστάσεις της πραγματικότητας», γράφουν ο δρ Πάρνια και οι συνεργάτες του στην εργασία τους.

Αυτές οι διαστάσεις φαίνεται να περιλαμβάνουν «τις βαθύτερες σκέψεις των ανθρώπων – όλες τις αναμνήσεις, τις σκέψεις, τις προθέσεις και τις ενέργειες προς τους άλλους από ηθική και συνειδησιακή άποψη».

Ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που διεξήχθη από τον δρα Πάρνια και τους συναδέλφους του μίλησε για έναν «μεγάλο πύργο δύναμης» και για κάποιους που του έδειξαν τις συνέπειες των πράξεών του.

«Μου έδειξαν τις συνέπειες της ζωής μου, σε δεκάδες ανθρώπους με τους οποίους είχα αλληλεπιδράσει και ένιωσα τι ένιωθαν για μένα, είδα τη ζωή τους και πώς τους είχα επηρεάσει. Στη συνέχεια είδα τις συνέπειες της ζωής μου και την επιρροή των πράξεών μου».

Η πρωτοποριακή μελέτη του δρα Πάρνια είναι η πρώτη του είδους της.
ν

 


Translate this post