Οι τελευταίοι 4.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Χάρκοβο που σφυροκοπείται από το ρωσικό πυροβολικό.
Ρωσικό σφυροκόπημα. Είναι θέμα ωρών να πέσει το Χάρκοβο. Image: Supplied
v
ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ μια ευημερούσα πόλη των 2.633.000 κατοίκων, το κέντρο της ουκρανικής βαριάς βιομηχανίας. Σήμερα είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά στρατηγικής σημασίας, καθώς είναι η πρωτεύουσα της Μικρής Ρωσίας και η κατάληψή της σημαίνει θρίαμβο των ρωσικών δυνάμεων και ήττα των δυτικών.
Τις δυο τελευταίες μέρες, οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι, κυρίως μεγάλης ηλικίας άτομα με κινητικά προβλήματα, εγκατέλειψαν την πόλη, στην οποία έχουν οχυρωθεί οι τελευταίες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού.
Το σύνολο σχεδόν των κατοίκων εγκατέλειψε το Χάρκοβο αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς η πόλη απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα. ν
Σκηνή από τη μεγάλη εκκένωση του Χάρκοβου στις 8 Μαΐου 2022. Image: Twitter v
Καθώς ο διετής πόλεμος εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, οι Ρώσοι βιάζονται να καταλάβουν μια συμβολικής και στρατηγικής σημασία πόλη, όπως το Χάρκοβο και η Οδησσός.
Όπως αναφέρει το POLITICO, εάν καταληφθεί το Χάρκοβο διακυβεύεται όχι μόνο ο έλεγχος ενός από τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά κέντρα της Ουκρανίας –είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη μετά το Κίεβο– αλλά και η ικανότητα της χώρας να συνεχίσει να μάχεται. Εάν το Χάρκοβο πέσει, θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στο ηθικό τόσο των Ουκρανών, όσο και των Δυτικών. ν
Οι τελευταίοι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Χάρκοβο. Image: Supplied ν
Οι Ρώσοι βιάζονται, γιατί γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στις αρχές Ιουνίου, για το νέο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνέλθει στην Ελβετία στα μέσα του μήνα η αποκαλούμενη “Διεθνής Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία” από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η Διάσκεψη θα διαβιβάσει τις τελικές εξιώσεις στη Ρωσία για παύση του πολέμου.
Ουσιαστικά θα είναι ένα τελεσίγραφο, που θα περιλαμβάνει μια προθεσμία αποδοχής. Σε περίπτωση που οι όροι δεν γίνουν δεκτοί (π.χ. επιστροφή όλων των κατακτημένων εδαφών στην Ουκρανία), το ΝΑΤΟ θα κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία.
Επικύρωση της κήρυξης πολέμου
από το Ευρωκοινοβούλιο
Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι τρομακτικό. Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση, συντασσόμενο με το ΝΑΤΟ, ψηφίζοντας γενική επιστράτευση. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να στείλουν στρατιώτες στην κρεατομηχανή της Ουκρανίας, γιατί ο πλανητάρχης, Τζο Μπάιντεν, διέταξε να συνεχιστεί ο πόλεμος πάση θυσία έως τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και πιο πέρα, έως τις 20 Ιανουαρίου 2025 όταν θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο για δεύτερη θητεία.
Οι Αμερικανοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να στείλουν δικά τους στρατεύματα, γιατί ο Μπάιντεν δεν θέλει σε περίοδο εκλογών να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες που θα επιστρέφουν στις ΗΠΑ μέσα σε φέρετρα. Δεν θα τον ψηφίσει κανείς.
Αυτό κρύβεται πίσω από τη διακήρυξη του πλανητάρχη «We’re not sending boots on the ground in Ukraine» (Καμιά μπότα στο έδαφος της Ουκρανίας). ν
Η Ουκρανία λέει ότι η κατάσταση στο Χάρκοβο επιδεινώνεται ν
ν
Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι μετά τον Ιούνιο θα έχουν απέναντί τους όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς οι 30 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του θα κληθούν να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο της Ουκρανίας, πέρα από τα χρήματα και την υπόλοιπη στρατιωτική βοήθεια που της δίνουν. Μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αρχή έγινε ήδη με τους Γάλλους που έστειλαν 2.000 στρατιώτες του 3ου Συντάγματος Πεζικού της Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία, όπου ήδη εκατοντάδες Βρετανοί πεζοναύτες πολεμούν δίπλα στους Ουκρανούς.
Ο Μπάιντεν θέλει να επιδείξει στους Αμερικανούς μια δυτική νίκη, ενώ το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος για να έχει κέρδη.
Την Κυριακή, η Ρωσία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με δύο σκέλη, σαν λαβίδα, κυκλώνοντας την πόλη και τώρα μαίνεται σκληρή μάχη για τον έλεγχο μιας ομάδας 30 κωμοπόλεων και χωριών σε ένα τόξο 30 χιλιομέτρων βόρεια του Χάρκοβο. Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι οι κακώς κατασκευασμένες οχυρώσεις επιτρέπουν στους Ρώσους να προχωρήσουν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διεξάγεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, διαφέρει από κάθε άλλη πολεμική σύγκρουση του παρελθόντος.
Στην επίθεση στο Χάρκοβο, ο στόχος δεν είναι η κατάληψη της ίδιας της πόλης, αλλά ο έλεγχος των περιφερειακών δρόμων. Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για αστικές συγκρούσεις που έχουν μεγάλο κόστος σε ζωές, προτιμώντας να περικυκλώσουν την ουκρανική άμυνα και να περιμένουν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Σελένσκι διέταξε την απομάκρυνση σχεδόν 4.000 ανθρώπων από την περιοχή, αναφέρει η Daily Mail. Ο περιφερειακός διοικητής του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεχούμποφ, εγκατέλειψε το Χάρκοβο, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, για να μην συλληφθεί, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.
Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν ταραχές μέσα στην ίδια την πόλη του Χάρκοβου, όπως έγινε με τις κωμοπόλεις ανατολικά της μεγαλούπολης των 2 εκατ. κατοίκων, στις οποίες οι ρωσόφωνοι εξεγέρθηκαν και βοήθησαν στην κατάληψή τους από τις ρωσικές δυνάμεις.
Το σχέδιο των Αμερικανών πάντως είναι, εξωθώντας τη Ρωσία στα άκρα, να προκαλέσουν έναν πυρηνικό πόλεμο στο έδαφος της Ευρώπης για να παραμείνουν κυρίαρχοι του κόσμου.
Όπως είπε τo 1966 ο στρατηγός Ντε Γκωλ, όταν στη Γαλλία επικρατούσε το σύνθημα “Americans go home”: «Οι Αμερικανοί θα διαπράξουν κάθε ανοησία που μπορείς να σκεφτείς, συν κάποιες που είναι πέρα από κάθε φαντασία». ν