Σύννεφα πολέμου πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο (vid)

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 29/06/2024, 20:07  | 1/07/2024, 14:00

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην Αν. Μεσόγειο, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Λίβανο, με την εμπλοκή της Κύπρου.

Οι πυραυλικές επιθέσεις στα βόρεια σύνορά του Ισραήλ με τον Λίβανο είναι συχνές. Ο κόσμος για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Image: Supplied

v

Η ΕΙΡΗΝΗ στη Μέση Ανατολή βρίσκεται για ακόμη μια φορά στην κόψη του ξυραφιού, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί με 100.000 στρατιώτες εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Όπως έχει δηλώσει το Ισραήλ, είναι έτοιμο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» στο Λίβανο και η σύγκρουση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε δυνάμεις και σε διάρκεια από τη σύγκρουση με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εισβολή του Ισραήλ θα πυροδοτήσει έναν ακόμη περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα συμπαρασύρει στη σύγκρουση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, αλλά –δυστυχώς‒  και την Κύπρο.

Η θρυαλλίδα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν η Χαμάς μαζί με άλλες ομάδες Παλαιστινίων εισέβαλε στο Νότιο Ισραήλ και σκότωσε 1.139 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 764 πολιτών 373 μέλη του προσωπικού ασφαλείας. Η Χαμάς είπε ότι η επίθεσή της ήταν απάντηση στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, που είχε μεταβληθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, και στην επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών σε βάρος των Παλαιστινίων,

Η απάντηση του Ισραήλ ήταν φοβερή και έχει όλα τα απαιτούμενα για να χαρακτηριστεί γενοκτονία. Μέχρι τις 24 Απριλίου 2024, οι Ισραηλινοί σκότωσαν μέσα σε 200 μέρες, 42.510 Παλαιστίνιους, κυρίως άμαχους, γυναίκες και παιδιά.

Από την πλευρά των Ισραηλινών σκοτώθηκαν 1.478 στρατιώτες,

Επίσης οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν 370.000 σπίτια Παλαιστινίων, σχεδόν το 60% των κτιρίων της Γάζας, περισσότερα από όσα καταστράφηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταμορφώνοντας τη Λωρίδα της Γάζας σε τόπο κρανίου.

Οι Ισραηλινοί ανάγκασαν επίσης 2.200.000 Παλαιστίνιους να ξεριζωθούν από τις εστίες τους και να μετακινηθούν στην έρημο του νόμου, όπου καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τροφής και νερού, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπίνων Υποθέσεων του ΟΗΕ.
ν

Συνεργεία έρευνας και διάσωσης ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια βομβαρδισμένου σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi στην πόλη της Γάζας, στις 2 Νοεμβρίου 2023. Υπολογίζεται ότι η αποκατάσταση των οικιών που καταστράφηκαν από τους Ισραηλινούς θα διαρκέσει έως το 2040. Image: Supplied
ν

Με πλήρη εξόντωση απειλούνται 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Image: Supplied

ν

Ο Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου

Η συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης είναι απάνθρωπη. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκαλάντ, «οι Παλαιστίνιοι δεν είναι άνθρωποι, αλλά ζώα»!

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Ιωάβ Γκαλάντ, αλλά οι Αμερικανοί μπλόκαραν την απόφαση.

Ακολούθησε στις 14 Απριλίου η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως απάντηση στο φονικό χτύπημα του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό στις αρχές του μήνα. Η ιρανική επίθεση ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.

Σαν απάντηση, οι Ισραηλινοί κάλεσαν 50.000 εφέδρους στα όπλα, συγκεντρώνοντας ένα σύνολο 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με τον Λίβανο.
ν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον διοικητή της 55ης ταξιαρχίας, που ετοιμάζεται για «επίθεση στον Λίβανο». Πηγή: X
ν

Οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου είναι καθημερινό φαινόμενο και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ απειλεί να στείλει τον Λίβανο «πίσω στη Λίθινη Εποχή». Όπως δήλωσε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο». Και πρόσθεσε:

«Η Χεζμπολάχ καταλαβαίνει πολύ καλά ότι μπορούμε να προκαλέσουμε τεράστια ζημιά στον Λίβανο εάν ξεκινήσει ένας πόλεμος».
ν

Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για επίθεση στο νότιο Λίβανο. Image: Supplied
ν

Η εμπλοκή της Κύπρου

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα επιμένει ότι «ένας πόλεμος στον Λίβανο δεν μας φοβίζει».

«Ο εχθρός γνωρίζει καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για τις πιο δύσκολες μέρες», είπε σε βιντεοκλίπ.

«Ο εχθρός ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει και γι’ αυτό δεν έχει επιτεθεί μέχρι τώρα. Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μέρος [στο Ισραήλ] που θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones μας».

Ο Χασάν Νασράλα δήλωσε την Τετάρτη 19 Ιουνίου ότι αν η Κύπρος επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της για στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, αυτό θα σημαίνει ότι έχει γίνει μέρος του πολέμου και η Χεζμπολάχ θα την αντιμετωπίσει αναλόγως.

Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Από την άλλη μεριά, ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, ζήτησε «την πλήρη, άμεση και άνευ όρων αποχώρηση» των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, καταδίκασε το Ισραήλ για τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της κυριαρχίας της Συρίας» και ζήτησε την επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.

ΜΜΕ που εδρεύουν στην Τεχεράνη ανέφεραν ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν υποσχέθηκε να στείλει χιλιάδες στρατιώτες για να στηρίξουν τη Χεζμπολάχ σε περίπτωση επίθεσης.
ν

Το ερημωμένο λιβανέζικο χωριό Aita al-Shaab, στο νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Image: Supplied
ν

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης ελέγχει ένα πολυβόλο σε μια οχυρωμένη θέση στα υψώματα του Γκολάν, τα οποία προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ το 1967, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Image: Supplied

ν

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Μια εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, πέρα από τις άλλες συνέπειες, θα είναι καταστροφική για την σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, καθώς θα μηδενίσει τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό. Και αυτή δεν θα είναι η μοναδική συνέπεια.

Οι τουρίστες που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα ακυρώσουν τις κρατήσεις που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα η ήδη καταχρεωμένη ελληνική οικονομία. Τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν το 12% με 15% του ΑΕΠ.

Από την άλλη μεριά, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύγκρουση, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν αντίστοιχα το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ – ένα τρομακτικό ενδεχόμενο.
ν

Με τον πόλεμο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφεύγει τη δίκη για διαφθορά, δωροδοκία και απάτη. Image: Supplied

ν

Ο λόγος που το Ισραήλ επιδιώκει τον πόλεμο

Και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει πυρετωδώς τις πολεμικές προετοιμασίες για επίθεση στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι υπόδικος στην ίδια τη χώρα του, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της διαφθοράς, της δωροδοκίας και της απάτης.

Όπως είπαν οι δικηγόροι του την Πέμπτη 27 Ιουνίου σε μια ακρόαση στο δικαστήριο, «ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να παραστεί τη δίκη του για διαφθορά, δωροδοκία και απάτη επειδή βρίσκεται “εν μέσω πολέμου”».

Με άλλα λόγια, όσο υπάρχει κάποιος πόλεμος, ο Νετανιάχου παραμένει ελεύθερος, ενώ αντιμετωπίζει πλήθος κατηγοριών εναντίον του, σε μια δίκη που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ στις 24 Μαΐου 2020, με 333 μάρτυρες κατηγορίας, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι ορισμένοι πόλεμοι γίνονται για εντελώς ιδιοτελείς λόγους και συμφέροντα.

Πόλεμος τον Σεπτέμβριο;

Στο μεταξύ 100.000 στρατιώτες κάνουν ασκήσεις περιμένοντας το σύνθημα για εισβολή στον Λίβανο, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ αντικαθίστανται με καινούρια, ύστερα από την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Όπως λέει ο Ιωάννης Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ, έρχεται διεθνής πόλεμος τον Σεπτέμβριο. Η Μεσόγειος θα μετατραπεί σε πύλη κολάσεως, τα χρηματιστήρια θα καταρρεύσουν και πολλοί από εμάς θα αντιμετωπίσουμε επισιστικό πρόβλημα.

Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν 900.000 στρατιώτες στο Κόσοβο και σε διάφορα άλλα σημεία της Ευρώπης, με σκοπό το φθινόπωρο να επιτεθούν στη Σερβία και στη Ρωσία.

Ο κόσμος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
ν


ν

 


Translate this post