Οι αρχαιολόγοι έκαναν στην Κύπρο μια σημαντική ανακάλυψη, φέρνοντας στο φως έναν αρχαϊκό ναό ηλικίας 4.000 ετών.
Ο αρχαϊκός ναός με τον μυστηριώδη μονόλιθο στο εσωτερικό του. Πηγή: Πανεπιστήμιο της Σιέννας
v
ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΪΚΟΣ ΝΑΟΣ με έναν μυστηριώδη μονόλιθο στο εσωτερικό του, στολισμένον με ένα κυκλικό μοτίβο από κύπελλα, είναι η τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κύπρο. Ο ναός έχει ηλικία 4.000 ετών και κατασκευάστηκε από μια αρχαία κοινότητα τεχνητών.
Παρά το πέρασμα των χιλιάδων ετών, ο ναός διατηρείται σχετικά σε καλή κατάσταση και αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, καθώς είναι ο αρχαιότερος ιερός χώρος του νησιού, ένας χώρος αφιερωμένος στο θεϊκό στοιχείο.
Κύπρος: Το ρωμαϊκό ψηφιδωτό στο Ακάκι
ν
Οι ανασκαφές από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή γίνονται στην Ερήμη, την κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο.
Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο καθηγητής Luca Bombardieri από το Πανεπιστήμιο της Σιέννας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο Bombardieri και η ομάδα του διεξάγουν συστηματικές έρευνες στην περιοχή Ερήμη, αποκαλύπτοντας πληθώρα πληροφοριών για την κοινότητα της Εποχής του Χαλκού που κάποτε άκμαζε εκεί.
Μέχρι τώρα έχουν ανακαλύψει ένα βιομηχανικό συγκρότημα να περιλαμβάνει δεξαμενές βαφής, αποθήκες και εργαστήρια κλωστοϋφαντουργίας. ν
Η ομάδα των αρχαιολόγων επί το έργον. Πηγή: Πανεπιστήμιο της Σιέννας ν
Πρόσφατα, η ομάδα έκανε μια ξεχωριστή ανακάλυψη στη δυτική πτέρυγα του συγκροτήματος των χειροτεχνών: ένα μεγάλο δωμάτιο που περιείχε έναν ευμεγέθη, λείο μονόλιθο ύψους περίπου 2,30 μέτρων, με ένα κυκλικό μοτίβο από μικρά κύπελλα στο κέντρο.
Το δωμάτιο, που είναι φτιαγμένο απλά, είναι ένας αρχαϊκός ναός χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία, όπως συνέβη αργότερα με τους περίτεχνους ναούς δωρικού, ιωνικού και τέλος κορινθιακού ρυθμού.
«Ο μονόλιθος, που αρχικά βρισκόταν στο κέντρο του δωματίου, κατέρρευσε στο πάτωμα και κατέστρεψε έναν μεγάλο αμφορέα που ήταν τοποθετημένος στη βάση του, μπροστά από μια μικρή κυκλική εστία», εξηγεί ο Bombardieri. ν
Ο αρχαϊκός ναός με τον μονόλιθο. Οι θεοί την εποχή εκείνη δεν είχαν ανθρώπινη μορφή, όπως συνέβη αργότερα, αλλά παριστάνονταν ανεικονικά. Σημασία δεν είχε η μορφή, το είδωλο, αλλά η ουσία. Πηγή: Πανεπιστήμιο της Σιέννας ν
Όπως εξηγεί ο Bombardieri, ο πρώιμος οικισμός της Ερήμης βρίσκεται στην ενδοχώρα της Λεμεσού, σε ένα ασβεστολιθικό ύψωμα με θέα στον ποταμό Κούρη και σε ένα μεγάλο τμήμα της ακτής του Κουρίου Κόλπου και της χερσονήσου του Ακρωτηρίου.
Κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (περίπου 2000-1600 π.Χ.), μια κοινότητα τεχνιτών επέλεξε να εγκατασταθεί στο ύψωμα Ερήμη, δημιουργώντας έναν οικισμό με μοναδικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το περιοδικό Arkeonews, η κοινότητα ήταν εξόχως ανεπτυγμένη, παρέχοντας στα μέλη της «βέλτιστες συνθήκες για την εργασία τους», συμπεριλαμβανομένου του εξαερισμού, πηγών νερού και μιας ποικιλίας φυτών από τα οποία έφτιαχναν βαφές. Η κοινότητα ήταν οικονομικά ευκατάστατη. ν
Το ύψωμα Ερήμη όπου μεγαλούργησε η κοινότητα τεχνητών που εγκαταστάθηκαν εκεί. Πηγή: Πανεπιστήμιο της Σιέννας ν