Γιατί μας ενδιαφέρουν δυο άστρα που βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 13/07/2024, 14:22

Posted by Youmagazine Staff

 

Δυο άστρα θα πυροδοτήσουν μια θερμοπυρηνική αντίδραση τέτοιας ισχύος που αν συνέβαινε στο ηλιακό μας σύστημα θα είχαμε τελειώσει διά παντός.

Στον Βόρειο Στέφανο υπάρχουν ένας κόκκινος γίγαντας και ένας λευκός νάνος, που περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλο και θα πυροδοτήσουν μια πυρηνική έκρηξη ασύλληπτη για τον άνθρωπο. Image: NASA

v

Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΣΤΑΦΑΝΟΣ (Λατινικά: Corona Borealis) είναι αστερισμός του βορείου ημισφαιρίου που ανακαλύφθηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Κλαύδιο Πτολεμαίο (2ος αι. μ.Χ.) και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Στον αστερισμό αυτόν πρόκειται να συμβεί μια θερμοπυρηνική έκρηξη, με δύναμη ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου. Η έκρηξη θα είναι τόσο βίαιη που θα φωτίσει τον νυκτερινό ουρανό για εβδομάδες ολόκληρες.

Η έκρηξη θα προέλθει από το δυαδικό αστρικό σύστημα T Βορείου Στεφάνου (T Corona Borealis), το οποίο αποτελείται από έναν γερασμένο κόκκινο γίγαντα και έναν λευκό νάνο στο μέγεθος της Γης, που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Η έκρηξη μπορεί να συμβεί κάποια μέρα έως το τέλος του 2024, με πιθανότερη ημερομηνία από τώρα το έως τέλος Αυγούστου.

Η θερμοπυρηνική έκρηξη θα συμβεί από την συνεχ’η εναπόθεση υδρογόνου από τον κόκκινο γίγαντα στην επιφάνεια του λευκού νάνου ‒ ένας ωκεανός υδρογόνου ο οποίος στη συνέχεια θα συντηχθεί και θα εκραγεί.

«Είναι μια ουράνια βόμβα έτοιμη να εκραγεί», είπε ο φυσικός του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Μπέντζαμιν Πόουπ, στο NewsWire.

«Η δύναμη αυτής της βόμβας είναι μεγαλύτερη από όλες τις θερμοπυρηνικές βόμβες μαζί που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος».
ν

Ο Βόρειος Στέφανος είναι ένας ημικυκλικός αστερισμός, που φαίνεται καλύτερα στον βόρειο νυχτερινό ουρανό στα μέσα Ιουλίου. Φωτεινότερο άστρο είναι ο αστέρας Αλφέκκα, που βρίσκεται κοντά στην Κεφαλή του Όφι. Image: News Media
ν

Ευτυχώς, ο Βόρειος Στέφανος απέχει από τη Γη 3.000 έτη φωτός. Αν η έκρηξη συνέβαινε στο ηλιακό μας σύστημα, εμείς και κάθε άλλη μορφή ζωής θα είχαμε τελειώσει διά παντός.

Αυτό ας το κατανοήσουν οι άφρονες, οι οποίοι ερωτοτροπούν με την ιδέα ενός πυρηνικού πολέμου στη Γη.

Να σημειωθεί ότι ο διπλός αστέρας T Βορείου Στεφάνου εμφανίσθηκε «αιφνιδίως» στις 12 Μαΐου 1866 ως αστέρας δευτέρου ή τρίτου μεγέθους, και παρέμεινε ορατός με γυμνό μάτι επί οκτώ ημέρες γενόμενος γνωστός ως “Blaze Star”.
ν

ν

 


Translate this post