Σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη σε τάφο 1.200 ετών στην Κίνα

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 27/07/2024, 22:32

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο 1200 ετών σε ένα βουνό στην Κίνα και έμειναν έκπληκτοι από αυτό που βρήκαν μέσα.

Οι ταφικός θάλαμος με τις τοιχογραφίες είναι αντάξιος ενός αυτοκράτορα. Image: Supplied

v

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ένας ταπεινός παρασκευαστής νουντλς στην Κίνα να ταφεί σε έναν τάφο κατάλληλο για έναν αυτοκράτορα; Και γιατί ένας Δυτικός με ξανθά μαλλιά ήταν αρκετά σημαντικός για να μνημονευτεί στις τοιχογραφίες του;

Οι αρχαιολόγοι στη βόρεια Κίνα ανακάλυψαν έναν σχετικά μικρό αλλά πλούσια διακοσμημένο τάφο 1.200 ετών σε ένα βουνό έξω από την Ταϊγουάν, την πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Σανσί της Κίνας.

Ο τάφος ανήκει χρονολογικά στη δυναστεία των Τανγκ της Κίνας (618-907 μ.Χ.), μια περίοδο που συμπίπτει με το τέλος των Σκοτεινών Χρόνων της Δυτικής Ευρώπης.

Και ήταν γεμάτος εκπλήξεις.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 2018, σε έργα οδοποιίας, αλλά το Επαρχιακό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Σανσί μόλις πρόσφατα δημοσίευσε τα ευρήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο  ειδήσεων Xinhua.

Μια επιγραφή αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του τάφου πέθανε στο σπίτι του κατά το 24ο έτος του Καϊγουάν (736 μ.Χ.) σε ηλικία 63 ετών.

Η σύζυγός του, Guo, θάφτηκε εκεί την ίδια χρονιά.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια εξαιρετικά καλοδιατηρημένη, διακοσμημένη με φωτεινές παραστάσεις ενιαία κατασκευή από τούβλα.
ν

Ο ταφικός θάλαμος είναι διακοσμημένος με αυτοκρατορικό γούστο. Image: Wang Xuetao / Xinhua
ν

Τοιχογραφίες με κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα καλύπτουν τους ασβεστωμένους τοίχους και την οροφή του τάφου. Και στο κέντρο υπάρχει ένα πέτρινο κρεβάτι εν είδει φέρετρου πάνω στο οποίο πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί το ζευγάρι.

Οι τοιχογραφίες δεν εικονίζουν ιστορικά γεγονότα, μεγάλες μάχες ή επιτυχημένα κυνήγια άγριων θηρίων.

Αναπαριστούν σκηνές της καθημερινής ζωής, για να θυμίζουν στο νεκρό ζευγάρι τις ομορφιές και τις χαρές της ζωής και περιστατικά από την προσωπική ζωή τους.
ν

Οι τοίχοι της αίθουσας είναι γεμάτοι με σκηνές της καθημερινής ζωής. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι οι τοιχογραφίες διαφέρουν σε τεχνοτροπία από άλλα έργα της ίδιας εποχής. Image: Wang Xuetao / Xinhua
ν

Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν οι συμβολικές παραστάσεις. Ένα τολμηρό σχέδιο με φυτά και λουλούδια σηματοδοτεί την είσοδο. Δεξιά κι αριστερά, τρία ζευγάρια με κίτρινες ρόμπες υποδέχονται τους «επισκέπτες».

Ένα από τα ζευγάρια κρατάει δίσκους από νεφρίτη. Σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, το ζευγάρι αυτό είναι φύλακες του Κάτω Κόσμου.

Ένα άλλο από τα ζευγάρια είναι οπλισμένο με σπαθιά.

Στην οροφή, πάνω από τα ζευγάρια των φυλάκων, υπάρχουν φανταστικά θηρία – ένα από αυτά είναι ο κινεζικός δράκος. Η οροφή χωρίζεται σε τέσσερα ίσα μέρη, ενώ οι υπόλοιποι τρεις τοίχοι έχουν 12 πλαίσια με κόκκινο περίγραμμα, μέσα στα οποία είναι οι παραστάσεις.
ν

Μια από τις παραστάσεις δείχνει έναν «ξανθό» ταξιδιώτη να μεταφέρει άλογα και μια καμήλα. Από τον τάφο της δυναστείας Τανγκ (618-907) που ανασκάφηκε στην Ταϊγουάν, στην επαρχία Σανσί της βόρειας Κίνας. Image: Wang Xuetao / Xinhua

ν

Ο παρασκευαστής νουντλ

Ο τάφος δεν ανήκει σε κάποιον τοπικό άρχοντα ή ευγενή, αλλά σε έναν πλούσιο παρασκευαστή νουντλς. Μια σκηνή δείχνει τον ιδιοκτήτη του τάφου και τη σύζυγό του να είναι βυθισμένοι στην παραγωγή νουντλς από αλεύρι ρυζιού, μετέχοντας σε όλες τις φάσεις, από το άλεσμα των κόκκων σε μυλόπετρες μέχρι το πλάσιμο για να φτιαχτούν μπάλες ζύμης.

Προφανώς το ζευγάρι είχε πλουτίσει προμηθεύοντας με νουντλς όλη την επαρχία.

Η South China Morning Post μνημονεύει τον διευθυντή του “Jinyang Ancient City Archaeological Institute”, Long Zhen, ο οποίος είπε ότι το μοναδικό καλλιτεχνικό ύφος ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε στον τάφο του πρίγκιπα Wang Shenzi (862-925) που μετονομάστηκε σε αυτοκράτορα Taizu του Mιν. Πρόκειται για τον ιδρυτή της δυναστείας Μιν κατά την περίοδο των Δέκα Βασιλείων.

Να σημειωθεί ότι η περίοδος της δυναστείας Τανγκ χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρεπή ταφικά συγκροτήματα, όπως το μαυσωλείο της πριγκίπισσας Zhangle, ή με το συγκρότημα της πριγκίπισσας Yongtai (684-701) της δυναστείας Τανγκ.
ν

Το μαυσωλείο της πριγκίπισσας Zhangle (8ος αιώνας μ.Χ.). Πηγή: Pinterest
v

Το μαυσωλείο της πριγκίπισσας Yongtai (684-701). Πηγή: Travel China Guide

ν

Ο «ξανθός» ταξιδιώτης

Από τις πιο παράξενες απεικονίσεις είναι αυτή ενός Δυτικού επισκέπτη με ξανθά μαλλιά, δίπλα σε μια γυναίκα ντυμένη με ένα περίτεχνο, πολύχρωμο φόρεμα, η οποία κρατά στο στήθος ένα καρό κουτί..

Ο ταξιδιώτης φοράει δυτική ενδυμασία, κρατάει μαστίγιο και οδηγεί τρία σελωμένα άλογα και μια καμήλα με δυο καμπούρες.

Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό δείχνει επαφή με μακρινές χώρες μέσω του Δρόμου του Μεταξιού, που λειτουργούσε για σχεδόν 800 χρόνια πριν από την κατασκευή του τάφου.

Όποιος κι αν ήταν ο ταξιδιώτης, επισκέφθηκε την Κίνα 600 χρόνια πριν από τον Μάρκο Πόλο.
ν

Ο «ξανθός» ταξιδιώτης, επισκέφθηκε την Κίνα 600 χρόνια πριν από τον Μάρκο Πόλο. Image: Wang Xuetao / Xinhua
ν

«Με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και το στυλ ντυσίματος του, μπορούμε να τον θεωρήσουμε ως «Δυτικό», πιθανότατα από τη Σογδιανή από την Κεντρική Ασία», είπε ο καθηγητής Victor Xiong στο LiveScience.

Η Σογδιανή, ήταν επαρχία της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών της Περσίας και καταλήφθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Περιλάμβανε περιοχές γύρω από τη Σαμαρκάνδη, τη Μπουχάρα, τη Χουτζάντ και τη Σαχρισάμπζ στο σημερινό Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν. Αποτελούσε κεντρικό κόμβο στο δίκτυο του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Ασία με την Ευρώπη.
ν

 


Translate this post