Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο’Μπράιεν

Κατηγορία NEWS, Book Corner

ΠΡΟΣΩΠΑ  | Ενημ. 29/07/2024, 06:05  | Ενημ. 29/07/2024, 07:05

Posted by Youmagazine Staff

 

Πέθανε η ατρόμητη Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο’Μπράιεν, τα βιβλία της οποίας στο παρελθόν είχαν απαγορευτεί.

Η Ο’Μπράιεν με τα βιβλία της σκανδάλισε την Ιρλανδία. Image: Supplied

v

Η ΤΖΟΖΕΦΙΝ Έντνα Ο’Μπράιεν (Edna O’Brien), βραβευμένη Ιρλανδή μυθιστοριογράφος, θεατρική συγγραφέας, ποιήτρια και διηγηματογράφος, γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1930 και πέθανε στις 27 Ιουλίου 2024, σε ηλικία 93 ετών. Ζούσε στο Λονδίνο και έγραψε πάνω από 20 βιβλία μεταξύ αυτών και βιογραφίες.

Γεννημένη στην κομητεία Clare της Ιρλανδίας το 1930, η O’Brien βρήκε την εκπαίδευσή της από καλόγριες ασφυκτική και σύντομα μετακόμισε στο Δουβλίνο για να περάσει στη συνέχεια μεγάλο μέρος της ζωής της στο Λονδίνο.

Δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα «Τα κορίτσια της επαρχίας» το 1960.

Το μυθιστόρημα, που αφηγείτο τη σχέση δυο γυναικών και έθετε ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία έκφρασης της γυναικείας σεξουαλικότητας, σκανδάλισε το κοινό της εποχής εκείνης, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί από την Ιρλανδική κυβέρνηση.

Το ίδιο συνέβη και με τις επόμενες δυο ιστορίες της, «Το μοναχικό κορίτσι» (The Lonely Girl) και το «Παντρεμένα κορίτσια στην ευδαιμονία τους» (Girls in their Married Bliss). Απαγορεύτηκαν από την ιρλανδική κυβέρνηση, ενώ σε πολλές πόλεις, ακόμη και στην γενέτειρά της, οι κάτοικοι τα συγκέντρωναν σε σωρούς και τους έβαζαν φωτιά!

Με τον καιρό, τα βιβλία της έγιναν τεράστιες επιτυχίες, καθώς αμφισβητούσαν τις παραδοσιακές κοινωνικές απόψεις.

Πολλά από τα μυθιστορήματά της περιγράφουν λεπτομερώς τους αγώνες των γυναικών σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

Τιμήθηκε με πολλά λογοτεχνικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Pen Nabokov.
ν

Βράβευση της Ο’Μπράιεν από τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς. Image: X
v

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς είπε ότι ένιωσε «βαθιά λύπη» και περιέγραψε την Ο’Μπράιεν ως την «ατρόμητη αφηγήτρια αληθειών, μια εξαιρετική συγγραφέα που είχε το ηθικό θάρρος να αντιμετωπίσει την ιρλανδική κοινωνία με πραγματικότητες που αγνοούνται και καταπιέζονται από καιρό.

«Μέσα από το βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές έργο της, η Έντνα Ο’Μπράιεν ήταν μια από τις πρώτες συγγραφείς που έδωσε αληθινή φωνή στις εμπειρίες των γυναικών της Ιρλανδίας, σε πολλές διαφορετικές γενιές, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωση της θέσης των γυναικών σε όλη την ιρλανδική κοινωνία.

»Ήταν μια σύγχρονη βάρδος. Αλλά ενώ η ομορφιά της δουλειάς της αναγνωρίστηκε αμέσως στο εξωτερικό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε την εχθρική αντίδραση που προκάλεσε μεταξύ εκείνων που επιθυμούσαν η βιωμένη εμπειρία των γυναικών να παραμείνει μακριά από τον κόσμο της ιρλανδικής λογοτεχνίας, με τα βιβλία της να απαγορεύονται επαίσχυντα στις πρώτες δημοσιεύσεις τους.

»Αλλά η Έντνα Ο’Μπράιεν δεν λύγισε…»
ν

 


Translate this post