Η Ελλάδα απέκτησε κλίμα υποτροπικό – Τι καλλιεργούν οι αγρότες τώρα

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 22/08/2024, 14:25

Posted by Youmagazine Staff

 

Ποιες καλλιέργειες αντικατέστησαν τους παραδοσιακούς αμπελώνες και ελαιώνες εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος.

Η καλλιέργεια τροπικών και υποτροπικών φρούτων βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα. Image: Supplied

v

ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ, οι παπάγιες και τα μάνγκο είναι μερικά από τα φρούτα που καλλιεργούνται πλέον στην Ελλάδα, καθώς το κλίμα έχει αλλάξει και μαζί ένας αυξανόμενος αριθμός αγροτών αλλάζει την γεωργική παραγωγή από τις ποτιστικές καλλιέργειες σε υποτροπικά φρούτα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι εξαιρετικά ήπιοι χειμώνες των τελευταίων 40 ετών στην Ελλάδα και η λειψυδρία, ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας και την Κρήτη, έκαναν πολλούς ανήσυχους αγρότες να εγκαταλείψουν τις συμβατικές καλλιέργειες κηπευτικών και ελιάς και να στραφούν στην καλλιέργεια υποτροπικών φρούτων.

Το κλίμα της Ελλάδας έχει γίνει υποτροπικό, όπως της Αγκόλας, Υψηλές υερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μείωση των βροχοπτόσεων και ευδιάκριτες ξηρές περιόδους.

Μαζί με το κλίμα άλλαξε και η αγροτική παραγωγή.

«Η Πολιτεία σχεδιάζει να δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια για αρδευτικά έργα ενώ την τελευταία μετρήσιμη δεκαετία από 2013 μέχρι το 2022, οι ποτιστικές  καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Μεσσηνία μειώθηκαν κατά 51,20%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 20% και συνολικά στην Ελλάδα κατά 12,87%. Σε απόλυτους αριθμούς οι ποτιστικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Μεσσηνία μειώθηκαν από 208.572 στρέμματα το 2013 σε 95.309 στρέμματα το 2022», αναφέρει το Argotime.

Οι αιτίες είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η λειψυδρία και το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στροφή στα τροπικά και υποτροπικά φρούτα

Ο Πάνος Αδαμόπουλος, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια καλλιεργεί μάνγκο και αβοκάντο στην Κυπαρισσία της Πελοποννήσου, είναι σχετικά νέος στον χώρο.

Όπως είπε στο Greek Reporter. Αυτού του είδους οι καλλιέργειες είναι πιο ανθεκτικές στην έντονη ζέστη. Είπε ότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά έχει προκαλέσει και λειψυδρία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων. «Οι παραδοσιακές καλλιέργειες όπως τα αμπέλια και οι ελιές απαιτούν πολύ περισσότερο νερό απ’ ότι τα μάνγκο και τα αβοκάντο».

«Αυτά τα δέντρα έχουν προσαρμοστεί άριστα στο κλίμα της Κυπαρισσίας. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι κατά καιρούς ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το Ιόνιο και μπορούν να βλάψουν τις καλλιέργειες. Όμως εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις για την προστασία των δέντρων».

Στα θερμοκήπια που διατηρεί μαζί με τον αδερφό του Νίκο Αδαμόπουλο, ο Πάνος πειραματίζεται και με άλλα υποτροπικά φυτά όπως το φρούτο του δράκου ή δρακόγια. «Κάνουμε ένα πείραμα για να δούμε αν τέτοια φυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν στην Ελλάδα στα επόμενα πέντε χρόνια».
ν

Το φρούτο του δράκου ή δρακόγια φύεται σε χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές και η Χαβάη. Τώρα καλλιεργείται στην Κρήτη και στη Ρόδο. Image: Supplied
v

Ο Πάνος Αδαμόπουλος ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η παραγωγή αυτών των φρούτων στην Ελλάδα δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση των καταναλωτών, ειδικά με την αύξηση του τουρισμού. Οι Έλληνες καταναλωτές γίνονται επίσης πιο γνώστες σχετικά με αυτά τα προϊόντα και απαιτούν περισσότερα μάνγκο και αβοκάντο, ειδικά αυτά που παράγονται στην Ελλάδα».
ν

Η παπάγια καλλιεργείται σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, ο Κονγκό, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και η Νιγηρία. Τώρα και στην Ελλάδα. Image: Supplied

ν

Υποτροπική καλλιέργεια παπάγιας στην Κρήτη

Εκμεταλλευόμενος το υποτροπικό πλέον κλίμα της Κρήτης, ο Μανώλης Σουργιαδάκης διατηρεί βιολογικές φυτείες παπάγιας και μπανάνας στην περιοχή της Ιεράπετρας.

«Πειραματιζόμαστε με διάφορα άλλα τροπικά φρούτα και λαχανικά. Δοκιμάζουμε το αβοκάντο και το μάνγκο, που ευδοκιμούν στην Ιεράπετρα μια χαρά. Αλλά κυρίως καλλιεργούμε παπάγια, γιατί έχουμε καταναλωτές που τη γνωρίζουν και τη ζητούν στην αγορά βιολογικών προϊόντων της Αθήνας», είπε ο Σουργιαδάκης στο Greek Reporter.

Ο Σουργιαδάκης άρχισε να καλλιεργεί βιολογικές μπανάνες και παπάγια στα θερμοκήπιά του χωρίς να χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Χρησιμοποιεί μόνο νερό και οργανική ύλη από την κοπριά αλόγων, ενώ έχει αντικαταστήσει ακόμη και τα οργανικά φυτοφάρμακα με αράχνες που έχει εγκαταστήσει ανάμεσα στις μπανάνες και τις παπάγια.

«Οι αράχνες, ως αρπακτικά, δεν βλάπτουν τον καρπό, αλλά τρέφονται μόνο με τα επιβλαβή έντομα που παγιδεύουν στους ιστούς τους», λέει και καυχιέται για ένα φυτό παπάγιας ύψους σχεδόν 15 μέτρων που παράγει 100 κιλά καρπού.

Στο θερμοκήπιό του υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 100 φυτά παπάγιας.

Ποιες υποτροπικές καλλιέργειες μπορούν
να ευδοκιμήσουν στην Ελλάδα

Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σπύρος Λιονάκης λέει ότι τα υποτροπικά φυτά ευδοκιμούν στο κλίμα της νότιας Κρήτης.

Σήμερα υπάρχουν αγρότες στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, τον Μύρτο, την Ψαρή Φοράδα και την Άρβη Βιάννου που καλλιεργούν συμβατικές και βιολογικές μπανάνες, ενώ σταδιακά προσπαθούν να επεκτείνουν την καλλιέργεια παπάγιας, αβοκάντο, μάνγκο, dragon fruit, passion fruit, guava και άλλων υποτροπικών ειδών. σημειώνει.

Σε όλες τις βιολογικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται τα τελευταία 20 χρόνια, η μπανάνα και η παπάγια μονοπωλούν το ενδιαφέρον των βιοκαλλιεργητών και των καταναλωτών, ενώ οι πειραματικές καλλιέργειες όλων των υποτροπικών ειδών δείχνουν ότι το κλίμα της Νοτιοανατολικής Κρήτης είναι ιδανικό για την παραγωγή αυτών των φρούτων. εφόσον είναι εξασφαλισμένη η αγορά που θα απορροφήσει την παραγωγή μετά.

Η κλιματική αλλαγή, η οποία αναμένεται να τροφοδοτήσει συχνότερα κύματα καύσωνα και ξηρασίες στη λεκάνη της Μεσογείου, μπορεί να αναγκάσει περισσότερους αγρότες να πειραματιστούν με την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών.
ν

 


Translate this post