Πόσο πουλάει ένα Νόμπελ λογοτεχνίας; Στη Νότια Κορέα, απίστευτα πολύ

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Book Corner

BOOK CORNER | Ενημ. 20/10/2024, 21:29

Από την Ελένη Κορόβηλα

 

Έξι μέρες μετά την απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας στη Χαν Γκανγκ, τα βιβλία της άρχισαν να πωλούνται όπως οι μαρίδες.

Η Χαν Γκανγκ. Οι πωλήσεις των βιβλίων της έχουν εκτοξευθεί στη Νότια Κορέα. Το πόσο, είναι εντυπωσιακό… Πηγή: BookPress

v

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ το υψηλό χρηματικό έπαθλο των 11 εκατομμυρίων κορωνών που αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ο βραβευμένος ή η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας κάθε χρονιάς έχει να προσδοκά και σε αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων του, στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η φετινή βραβευθείσα, η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ, πόσο άραγε να περίμενε ότι θα πουλούσε στη χώρα της μέσα σε μόλις έξι ημέρες από τη στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνο και της ανακοινώθηκε η σπουδαία διάκριση;

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μόνο στη Νότια Κορέα πουλήθηκαν ήδη περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα βιβλίων της Χαν Κανγκ.

Η Γκανγκ, διηγηματογράφος και μυθιστοριογράφος, είναι περισσότερο γνωστή εκτός των συνόρων της χώρας της για το βραβευμένο με το international Man Booker πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο “Η Χορτοφάγος”, το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά (και στα ελληνικά, ακολούθως). Μπορείτε να διαβάσετε εδώ κριτική της Εύας Στάμου.

Η 53χρονη συγγραφέας, που δεν συζητιόταν ως φαβορί λόγω του ότι θεωρείτο νέα για αυτή τη βράβευση, είναι η πρώτη Νοτιοκορεάτισσα αλλά και η πρώτη Ασιάτισσα συγγραφέας που βραβεύεται με Νόμπελ. Ίσως αυτό να εξηγεί τη φρενίτιδα που επικράτησε με τα βιβλία της. Η αίσθηση που προκάλεσε η είδηση για το Νόμπελ ήταν τόσο έντονη που ιστοσελίδες μεγάλων βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων κατέρρευσαν λίγο μετά την ανακοίνωσηm\, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έσπευδαν να παραγγείλουν βιβλία της.
v

ν

1.060.000 αντίτυπα σε έξι μέρες

Από το βράδυ (τοπική ώρα Σεούλ) της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου μέχρι το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου, είχαν πουληθεί τουλάχιστον 1.060.000 αντίτυπα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-book) όπως είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υπεύθυνοι των τριών μεγαλύτερων βιβλιοπωλείων, φυσικών και διαδικτυακών, της Νότιας Κορέας. Πρόκειται για τα Kyobo, Aladin και YES24.

«Τα βιβλία της Χαν Γκανγκ γνωρίζουν άνευ προηγουμένου πωλήσεις. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Kyobo, Κιμ Χιουν-τζουνγκ.

Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Aladin ανέφερε επίσης ότι η νίκη της Γκανγκ όχι μόνο οδήγησε σε μια εκπληκτική αύξηση 1.200% στις πωλήσεις των βιβλίων της σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις της νοτιοκορεατικής λογοτεχνίας στο σύνολό της.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της βράβευσής της, «οι συνολικές πωλήσεις κορεατικής λογοτεχνίας αυξήθηκαν περισσότερο από 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», ανέφερε σε ανακοίνωση του Aladin. 

Αύξηση ακόμη και των βιβλίων που…
διαβάζει η νομπελίστρια

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται επίσης ότι έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις δύο βιβλίων για τα οποία η Γκανγκ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι τα διαβάζει αυτό τον καιρό. Πρόκειται για τα “Κατάλογος απολεσθέντων” της Γιούντιτ Σαλάνσκυ (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αντίποδες) και “Atlas de botanique élémentaire” του Ζαν-Ζακ Ρουσό. 

«Ποτέ δεν ήμουν τόσο απασχολημένος από τότε που μπήκα στην εταιρεία το 2006», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπάλληλος της Aladin και πρόσθεσε «αλλά είμαστε όλοι τόσο χαρούμενοι».

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι ορισμένα τυπογραφεία λειτούργησαν αυτό το Σαββατοκύριακο με πλήρη δυναμικότητα για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση για βιβλία της Γκανγκ.

Πέρα από την εκτίναξη των πωλήσεων, ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος σε όλη τη Νότια Κορέα. Από το Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ, από το οποίο έχει αποφοιτήσει η Γκανγκ, που πλέον διαφημίζεται ως το πανεπιστήμιο της νομπελίστριας, ως τη γενέτειρά της, την πόλη Γκουάνγκτζου, σε ιστορικό κτίριο της οποίας έχει αναρτηθεί συγχαρητήριο πανό.

Το κτίριο δεν είναι ασύνδετο με τη συγγραφέα. Εκεί συνέβη το 1980 η σφαγή δεκάδων αντιφρονούντων που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά της δικτατορίας του στρατηγού Τσουν Ντου-Χουάν που είχε αναλάβει την εξουσία το 1979 με πραξικόπημα. Στα βίαια επεισόδια είχαν σκοτωθεί και πολλοί ένστολοι, στρατιώτες και αστυνομικοί. Από το 1987, που οι πραξικοπηματίες επέτρεψαν ελεύθερες εκλογές και ο Τσουν έχασε την εξουσία, η Νότια Κορέα τιμά τους νεκρούς αυτής της εξέγερσης. Τα γεγονότα αυτά, ενέπνευσαν την Γκανγκ για να γράψει το (αμετάφραστο στα ελληνικά) βιβλίο της με τίτλο “Human Acts”.
ν

 


Translate this post