Οι επιστήμονες «ξαναζωντάνεψαν» μια γυναίκα βαμπίρ που έζησε πριν από τέσσερις αιώνες στην Πολωνία.
Οι ειδικοί αναδημιούργησαν το πρόσωπο μιας γυναίκας που είχε θαφτεί ως βαμπίρ στην Πολωνία. Image: Oscar Nilsson / Project Pien
v
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ μιας γυναίκας, που πιστεύεται ότι ήταν βρικόλακας και θάφτηκε πριν από τετρακόσια χρόνια, ανακατασκευάστηκε από ειδικούς επιστήμονες με βάση τα οστά του κρανίου.
Πριν από τέσσερις αιώνες, οι κάτοικοι του Πιεν στη βόρεια Πολωνία ήταν τόσο τρομοκρατημένοι ότι μια γυναίκα θα σηκωνόταν ξανά από τον τάφο της και θα τους ρουφούσε το αίμα, που πήραν κάθε μέτρο που χρειαζόταν για να εξασφαλίσουν ότι όταν την έθαβαν στο χώμα, θα έμενε για πάντα εκεί.
Όταν τα λείψανά της ανακαλύφθηκαν το 2022 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νικόλαος Κοπέρνικος, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι την είχαν ενταφιάσει με δεσμά στα πόδια και ένα σιδερένιο δρεπάνι τοποθετημένο στο λαιμό της.
Κατά ειρωνικό τρόπο η γυναίκα ονομαζόταν Ζωσία και μια εξέταση των λειψάνων της έδειξε πως όταν πέθανε ήταν μόλις 20 ετών και ότι υπέφερε από μια πάθηση που προκαλεί διάφορα επεισόδιά – συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ψυχικής υγείας – κάτι που μπορεί να συνέβαλε στην πεποίθηση ότι ήταν βρικόλακας.
Οι αληθινοί βρικόλακες δεν πίνουν αίμα, αλλά απομυζούν την ζωτική ενέργεια των θυμάτων τους. Μάλιστα, ένας βρικόλακας υπήρχε και στην Ελλάδα, όπως αναφέρει στο ημερολόγιό του ο Λόρδος Βύρωνας που τον συνάντησε στον Πύργο της Δουκίσσης Πλακεντίας. ν
Ο σκελετός της Ζωσίας είχε ένα δρεπάνι στον λαιμό της, το οποίο πίστευαν ότι σταματούσε τους «βρικόλακες» από το να σηκώνονται από τον τάφο. Image: Nicolaus Copernicus University ν
Τώρα, όμως, χάρη στις σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές, οι επιστήμονες κατάφεραν να την επαναφέρουν από τους νεκρούς, αποκαλύπτοντας το πρόσωπό της στον κόσμο για άλλη μια φορά 400 χρόνια μετά τον θάνατό της. ν
Ένα πρόσωπο από το παρελθόν ξαναζωντανεύει. Image: Oscar Nilsson / Project Pien ν
«Οι άνθρωποι που την έθαψαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την αποτρέψουν να επιστρέψει από τους νεκρούς. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την επαναφέρουμε στη ζωή», είπε ο αρχαιολόγος Όσκαρ Νίλσον.
Η γυναίκα που ονομάστηκε από τους ντόπιους «Ζωσία», πιθανότατα έζησε μια αρκετά δύσκολη ζωή παρ’ όλο που μεγάλωσε σε μια σχετικά πλούσια οικογένεια.
«Είναι συγκινητικό να βλέπεις ένα πρόσωπο να επιστρέφει από τη χώρα των νεκρών, ειδικά όταν ξέρεις την ιστορία γι’ αυτό το νεαρό κορίτσι», κατέληξε ο Nίλσον.