Η σκληρή αλήθεια για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία για το αύριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Ενημ. 14/12/2024, 07:31
Posted by Youmagazine Staff
Η ελληνική οικονομία έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων και το αύριο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Ελληνική οικονομία: οι ανοιχτές πληγές προκαλούν ανησυχία. Image: Supplied
v
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων αφού το ΑΕΠ του 2024 θα είναι μικρότερο από αυτό που είχε η χώρα το 2009 πριν μπει στα Μνημόνια!
Όπως αναφέρει το Pronews.gr, το 2009 το ΑΕΠ ανερχόταν στα 237,5 δισ. ευρώ (σε αγοραίες τιμές).
To 2024 προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 235,147 δισ. ευρώ το 2024, από 224 δισ. ευρώ το 2023 και 208,03 δισ. ευρώ το 2022!
Σε σχέση με το 2009, θα είναι μειωμένο κατά 1,1 δισ. Ευρώ!
Με άλλα λόγια, η χώρα μας δεν κατάφερε να φτάσει το επίπεδο προ Μνημονίων!
Η κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας είναι και ο κύριος λόγος δημιουργίας του μέγιστου εθνικού προβλήματος που είναι η πληθυσμιακή κατάρρευση, επισημαίνει η ιστοσελίδα.
Να σημειωθεί ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2023 ανήλθαν σε 71.455 και οι θάνατοι ήταν 128.101, δηλαδή 56.646 περισσότεροι!
Όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά καθώς από τις 71.455 γεννήσεις, το 20% τουλάχιστον αφορά παιδιά αλλοδαπών, δηλαδή δεν είναι Έλληνες στο γένος.
Πολλοί λένε ότι το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει το 30%.
Σε ότι αφορά τους θανάτους, εκεί το ποσοστό των Ελλήνων είναι 95%!
Τα έξι αγκάθια της ελληνικής οικονομίας
Μέσα σε ένα ρευστό εξωτερικό, περιβάλλον, ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που συνδέονται με εγχώριες διαρθρωτικές αδυναμίες:
Α) Απουσία βιομηχανικής, γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
Β) Έλλειψη ανταγωνισμού, η οποία επιδεινώνει το πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας
Γ) Υψηλό δημόσιο χρέος (παρά τις προβλέψεις για μείωσή του τα επόμενα χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ)
Δ) Απουσία επενδύσεων
Ε) Χαμηλή αποταμίευση και
ΣΤ) Το δημογραφικό πρόβλημα που κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για το μέλλον.
Η μόνη πηγή εσόδων που έχει η χώρα είναι ο τουρισμός. Το ΑΕΠ διαμορφώνεται κυρίως από αυτόν.
Ένα άλλο μέρος των εσόδων το οποίο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «ανάπτυξη» είναι οι εκταμιεύσεις του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο όμως λήγει το 2026 (μετά κλάφτ’ τα Χαράλαμπε).
Αλλά και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το 95% των πόρων του Ταμείου κατέληξε σε δέκα μεγάλους εταιρικούς ομίλους και όχι στον ελληνικό λαό.
Μεγάλη ακρίβεια
Όπως επισημαίνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, επικαλούμενος στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο, ενώ στην Ευρωζώνη έφτασε στο 2%. Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν στο 3,1%, ενώ στην Ευρωζώνη κυμαινόταν στο 1,7%, και τον Αύγουστο ήταν στο 3,2% και 2,2% αντίστοιχα. Συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με την ευρωζώνη όσον αφορά την ακρίβεια.
Από την άλλη μεριά, άγγιξε τα 8,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή εισπράξεις μείον πληρωμές) κατά το επτάμηνο του 2024, κάτι αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό σημάδι για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Παρά τις διακηρύξεις περί αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, η συνολική κατάσταση στην ελληνική οικονομία δε φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές, κάτι που αποτυπώνεται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αντανακλά τα βασικά αγκάθια που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία.
Για να επιζήσουμε, χρειαζόμαστε πολιτικούς που να φροντίζουν τη χώρα και το λαό και όχι τους εαυτούς τους και το συγγενολόι τους.
ν