Η μούμια των 2.300 ετών που κανένας αρχαιολόγος δεν τολμά να την αγγίξει
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ | Ενημ. 27/03/2025, 01:35
Posted by Youmagazine Staff
Μια μυστηριώδης μούμια που ονομάζεται «Bashiri» παραμένει άθικτη, καθώς κανείς αρχαιολόγος δεν τολμά να την αγγίξει.

Η μούμια των 2.300 ετών γνωστή ως «Bashiri» (προφητεία). Image: Vania Teofilo / CC BY-SA 3.0
v
Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ μούμια που είναι γνωστή ως «Bashiri» (προφητεία), παραμένει άθικτη από την ανακάλυψή της το 1919, καθώς όλοι θυμούνται τι συνέβη με την περίφημη «κατάρα του φαραώ» που χτύπησε τον διάσημο αιγυπτιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και όσους είχαν παρευρεθεί στο άνοιγμα της μούμιας του φαραώ Τουταγχαμών, ο οποίος πέθανε σε νεαρή ηλικία από ελώδη πυρετό.
Έτσι η μούμια παραμένει ανέγγιχτη, πάνω από έναν αιώνα τώρα, στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ, όπου ανακαλύφθηκε.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να τυλίξουν τα υφάσματα ταρίχευσης γύρω από το αρχαίο πτώμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε καμία άλλη μούμια. Το τύλιγμα των υφασμάτων έχει δημιουργήσει ένα περίπλοκο σχέδιο στο πρόσωπο της μούμιας που μοιάζει με το αρχιτεκτονικό σχέδιο των διάσημων πυραμίδων της Αιγύπτου.
Η ποσότητα της ακρίβειας και της φινέτσας στη συσκευασία της μούμιας υποδηλώνει ότι αυτό το άτομο ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στην αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία. Όμως η ταυτότητα του σώματος παραμένει άγνωστη, καθώς το ξετύλιγμα των μουμιοποιημένων υφασμάτων θα βλάψει ανεπανόρθωτα αυτή τη μοναδική τεχνική μουμιοποίησης.
ν

Η μούμια που είναι γνωστή ως «Bashiri» (προφητεία), παραμένει άθικτη από την ανακάλυψή της το 1919 από τον διάσημο αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Image: Vania Teofilo / CC BY-SA 3.0
ν
Ο Κάρτερ ανακάλυψε αυτή τη μούμια τρία χρόνια πριν την ιστορική ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών.
Η έρευνα έδειξε ότι η μούμια είναι ενός άνδρα ύψους 1,67 μέτρων, που έζησε κατά την περίοδο των Πτολεμαίων, η οποία εκτείνεται από τον 2ο έως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.— μια εποχή κατά την οποία οι πρακτικές μουμιοποίησης έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τελειοποίησης.
Η μούμια αυτή τη στιγμή στεγάζεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, όπου συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος και γοητείας του κοινού.
ν
ν