Καυτές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Κατηγορία Διατροφή

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το «φάρμακο» για το κρύο
v

Όταν η θερμοκρασία πέφτει, τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια ζεστή σούπα. Εδώ σας προτείνουμε μερικές εύκολες και νόστιμες σούπες που θα σας ζεστάνουν, όσο κρύο κι αν κάνει έξω.

55hg65h64hj6j662727

Οι σούπες εκτός από τη ζεστασιά που προσφέρουν, μειώνουν και τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.
v

0004552655r
v

Κοτόπουλο με πατάτες κακαβιά

6 μερίδες

2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα, κομμένο σε κύβους
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κάθε χρήση
2 1/2 φλιτζάνια νερό
1/2 κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
2 1/2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3/4 ενός φλιτζανιού αποψυγμένο καλαμπόκι
3/4 φλιτζάνι αποψυγμένα μπιζέλια

Εκτέλεση

1) Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ.

2) Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατίζουμε. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, για 5 λεπτά.

3) Ρίχνουμε το νερό και το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να γίνει το μίγμα ενιαίο. Προσθέτουμε τις πατάτες. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, για 10 έως 12 λεπτά.

4) Ανακατεύουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει χυλός (3 έως 5 λεπτά). Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το καλαμπόκι και τα μπιζέλια. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, για 5 έως 7 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
v

0004442655r
v

Σούπα Μινεστρόνε

5-6 μερίδες

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια καρότα, κομμένα σε φέτες
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες και στη μέση
170 γραμ. τοματοπολτός
Λίγος μαϊντανός
1 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1/2 κ.σ. σκόρδο λιωμένο ή σε σκόνη
200 γραμ. μακαρόνια σπιράλ, φιόγκοι ή κοχύλια
1/4 ταμάρι (σόγια σος) προαιρετικά
1/4 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. άνηθο
1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
Φρέσκος βασιλικός

Εκτέλεση

1) Ετοιμάστε τα φασόλια και στραγγίστε τα.

2) Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι. Προσθέστε τα καρότα. Όταν αρχίζουν να μαλακώνουν ρίξτε και τα κολοκυθάκια.

3) Σε ένα μπλέντερ ανακατέψτε δύο  φλιτζάνια νερό με τον τοματοπολτό, το μαϊντανό, τη ρίγανη και το σκόρδο. Ρίξτε το υγρό στην κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση.

4) Βράστε τα μακαρόνια, αλλά μην τα κάνετε πολύ μαλακά. Στραγγίστε και αφήστε τα.

5) Πάρτε μισό φλιτζάνι από τα μαγειρεμένα καρότα μέσα από την κατσαρόλα και βάλτε στο μπλέντερ μαζί με 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Χτυπήστε μέχρι να γίνουν κρέμα. Συνεχίστε προσθέτοντας στο μίγμα ακόμη 1 1/2 φλιτζάνι νερό μαζί με το ταμάρι, το αλάτι, τον άνηθο και το πιπέρι μέχρι να ανακατευτούν όλα πολύ καλά. Ρίξτε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα.

6) Προσθέστε τα φυλλαράκια του βασιλικού και ένα ή δύο φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε και αφήστε να ζεσταθεί. Λίγο πριν σερβίρετε, ρίχνετε τα μακαρόνια.

Εναλλακτικά: Μπορείτε αντί για μακαρόνια να προσθέσετε 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα φασόλια (σόγιας, μπαρμπούνια ή οποιαδήποτε άλλα της αρεσκείας σας).
v

00040255r
v

Κρεμώδης σούπα λαχανικών

5-6 μερίδες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 μέτρια καρότα, κομμένα σε φέτες
3 πατάτες, κομμένες σε κύβους
2 κ.σ. ταμάρι, προαιρετικά
2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε φέτες
6 φλιτζάνια νερού με ένα κύβο λαχανικών
2 – 3 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. άνηθο
1/4 – 1/2 του φλιτζανιού ελαφριά κρέμα γάλακτος
2 – 3 φλιτζάνια από διάφορα λαχανικά (αρακά, μπρόκολο, κολοκυθάκια, αναλόγως τι έχετε στην κουζίνα σας)

Εκτέλεση

1) Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λάδι ή νερό. Προσθέστε τα καρότα και τις πατάτες. Ανακατώστε τα και προσθέστε δύο φλιτζάνια νερό μαζί με το ταμάρι. Αφήστε να πάρουν μια βράση. Προσθέστε το σέλερι, μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα υλικά σας.

2) Όταν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει, αφαιρέστε τη μισή ποσότητα και βάλτε την στο μπλέντερ με δύο φλιτζάνια νερό, τα αρωματικά σας και την κρέμα.

3) Ρίξτε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα και προσθέστε τα διάφορα λαχανικά μαζί με δύο φλιτζάνια νερό. (Προσθέστε νερό, ανάλογα με το πόσο «σφιχτή» θέλετε να είναι η σούπα).

4) Αφήστε να βράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Η σούπα αυτή είναι ακόμα πιο νόστιμη αν την αφήσετε να κάτσει για λίγη ώρα.
v

00040055r
v

Τοματόσουπα με λαχανικά

6-8 μερίδες

1/4  του φλιτζανιού λάδι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κύβους
2 καρότα, κομμένα σε φέτες
2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε φέτες
12 φλιτζάνια τοματοπολτό (ή βρασμένες πολύ ώριμες τομάτες που τους έχετε αφαιρέσει τη φλούδα)
1/8 του φλιτζανιού ταμάρι ή άλλη σόγια σος
1 κ.σ. ξηρό μαϊντανό
1/2 κ.σ. ξηρό άνηθο
1/2 κ.σ. σκόρδο, λιωμένο ή σε σκόνη
1/2 κ.σ. αλάτι
1/2 κ.σ. ξηραμένο βασιλικό

Εκτέλεση

1) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε λίγο λάδι ή νερό. Ρίχνετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πατάτα, τα καρότα και το σέλερι. Σοτάρετε για πέντε λεπτά. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από τα μπαχαρικά.

2) Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά. Ρίχνετε το τοματοπολτό, εκτός από δύο φλιτζάνια. Αφήστε να βράσουν για 1 ώρα. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

3) Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, αφαιρέστε τη μισή ποσότητα (ειδικά από τα καρότα και τις πατάτες) μέσα από την κατσαρόλα και ρίχτε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε τα δύο φλιτζάνια του τοματοπολτού και φτιάξτε ένα κρεμώδες μίγμα.

4) Ρίξτε το μίγμα στην κατσαρόλα. Αφήστε τη για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά και σερβίρετε.
v

004005r
v

Ελαφριά σούπα λαχανικών

4-5 μερίδες

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια καρότα, κομμένα σε φέτες
2 φλιτζάνια κουνουπίδι, χωρίς το κοτσάνι
3 τοματάκια κομμένα σε κύβους
3 φλιτζάνια νερό
3-4 κ.σ. σόγια σος
1 κ.σ. άνηθο
1 φλιτζάνι αρακά, προαιρετικά
1 κύβος ζωμού
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ρίγανη
2-3 φλιτζάνια κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση σε φέτες

Εκτέλεση

1) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι σε λάδι ή νερό και μετά προσθέτετε τα καρότα και το κουνουπίδι. Όταν αρχίζουν να μαλακώνουν, προσθέτετε τις τομάτες. Σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

2) Σε ένα μπλέντερ, ανακατεύετε 2 1/2 φλιτζάνια από τα μαγειρεμένα λαχανικά με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα κολοκυθάκια και τον αρακά. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέστε τα κολοκυθάκια και τον αρακά και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Προσθέστε νερό, αν θέλετε τη σούπα σας πιο αραιή.

Σημείωση: Σε όλες τις σούπες μπορείτε να ρίξετε λίγο λάδι προς το τέλος του μαγειρέματος ή όταν σερβίρετε τη σούπα στα πιάτα.

 


Translate this post